Bart Weijers begon zijn loopbaan in wonen in 1975 bij groothandel Vihamij Buttinger en maakte in 1978 de overstap naar Ucosan Sanitair. Gedurende 16 jaar was hij verantwoordelijk voor Ucosan in Nederland. In 1996 werd hij alg.dir. van Almat Keukens in Oisterwijk. In 1990 was hij een van de initiatiefnemers achter de Vereniging Comfortabel Wonen waarvan hij sinds 1997 voorzitter is. Sinds 2003 is hij werkzaam bij AMWEKO BV, het in de afbouwbranche gespecialiseerde direct marketing adviesbureau. Voor meer informatie kijk op www.amweko.nl


Hoe gaat u profiteren van de vergrijzing van Nederland?

Je kunt vandaag de dag geen krant of tijdschrift meer openslaan of je komt het woord vergrijzing wel een paar keer tegen. Meestal gaat het dan om doemscenario's zoals de onbetaalbaarheid van de AOW of de vele ouderen die verpleegd moeten worden.

Er zijn echter ook heel wat positieve kanten te melden over de vergrijzing en daar kunt u uw voordeel mee doen. Toch eerst even een korte schets van de ontwikkeling voor de komende jaren.

Rond 2020 is een vijfde gedeelte van de inwoners van Nederland 65 jr of ouder en de groep werkende beroepsbevolking daalt van nu 68% naar 60%. De druk op een steeds kleiner worden groep werkenden om de oudere medemens te onderhouden wordt steeds groter en laat zich goed illustreren door een definitie van het Centraal Buro voor de Statistiek.

Het CBS stelde in 1955 vast dat 14 van de 100 potentiële arbeidskrachten 65 plusser was, in 2003 was dat opgelopen naar 22 van de 100 en op de top van de vergrijzing groeit dat door naar 43 van de 100.

De druk op de werkende beroepsbevolking zal niet alleen een financiële druk zijn maar ook een fysieke druk zijn want ook de eigen ouders hebben verzorging nodig en daarbij zal, uit nood gedwongen door onvoldoende verplegend en huishoudelijk personeel, een beroep gedaan worden op de familiebanden.

Maar er zijn ook positieve kanten aan de aanstaande vergrijzing.

Kort na de tweede wereldoorlog geboren en getogen in de roerige jaren zestig zijn babyboomers een kleurrijke, mondige en individualistische groep mensen. Daarnaast zijn ze kooplustig en vaak voorzien van een meer dan gemiddelde koopkracht.

De ouderen van nu en de toekomst worden steeds ouder en relatief gezonder. Men heeft niet alleen veel meer tijd maar ook energie om leuke dingen te doen in plaats van thuis achter de geraniums te gaan zitten of Huize Avondrood in te trekken. Tijd en energie die gebruikt zal worden voor bijv. reizen en de kleinkinderen maar ook om het wooncomfort te vergroten.

Het bedrijfsleven haakt volop in op deze ontwikkeling. Tijdschriften zoals NU en PLUS, die zich speciaal richten op deze doelgroep, hebben enorme oplages. Marketeers die goed thuis zijn in, wat vroeger genoemd werd seniorenmarketing, hebben geleerd heel voorzichtig te zijn met de wijze van aanspreken van deze groep consumenten. Titels als senior of vijftigplusser zijn uit den boze. Veeleer zoekt men het in het uitvergroten van specifieke voordelen. De populaire SUV auto's bijvoorbeeld worden als sportief aangeprezen en dat er ook een handige hoge instap is die de stramme spieren spaart dat bedenkt de babyboomer zelf wel.

Door de toenemende welvaart en spaarzin van de Nederlanders, al dan niet in pensioenvoorziening, zijn ook de budgetten beschikbaar om leuke dingen te doen. Een flink deel van de opkomende generatie ouderen zijn ook degene die fikse erfenissen binnenhalen. Vader / moeder van de veel kleinere gezinnen komen te overlijden en de 2 of 3 kinderen erven de restanten van spaargelden en een afbetaald ouderlijk woonhuis. Het huis wordt voor een mooie prijs verkocht en de erfgenamen delen met slechts enkele personen de fikse opbrengst.

Niet voor niets wordt deze generatie in marketingland ook wel aangestipt als de Harley Davidson of Porsche Carerra generatie.

En als je dan als erfgenaam zelf bijna aan je pensionering toe bent waarom zou je dan niet ook je keuken en/of badkamer laten verbouwen als je er nog misschien wel 25 jaar plezier van hebt.

Inderdaad “laten verbouwen” want hoewel er tijd genoeg is gaat deze bevolkingsgroep niet zelf meer met hamer en tang aan de slag. Kwaliteit, luxe, comfort en gemak staan bovenaan het eisenpakket.

Deze consumenten groep laat zich bij het aanschaffen van goederen en diensten vaak leiden door aspecten van bijvoorbeeld gezondheid, milieu en arbeidsomstandigheden. Dat geldt niet alleen voor de producten zelf en de invloed van het product op de consument, maar ook voor de productiewijzen en de invloed daarvan op personen die direct of indirect betrokken zijn bij het productieproces.

De communicatie gericht op deze groep zal vooral de nadruk moeten leggen op de voordelen voor de koper van het product of de dienst en daarbij is een multi mediale aanpak gewenst want deze generatie heeft vrijwel alle media leren ontdekken in zijn of haar leven, van krant tot internet en van billboard tot direct mail.

Uit een tabel van het CBS blijkt de enorme koopkracht. Natuurlijk zijn er koopkrachtiger doelgroepen die we ook zeker niet moeten vergeten maar de jongere doelgroepen hebben de financiele middelen vooral ook nodig om het gezin te laten functioneren terwijl de babyboomers in de meeste gevallen weer met z'n tweeen zijn.

Vermogenssom (in miljarden euro's)

< 25 Jr. 008  M
24 - 34 Jr. 053
35 - 44 Jr. 138
45 - 54 Jr. 182
55 - 64 Jr. 152
65 - 74 Jr. 114
> 75 Jr. 92

Kortom een zeer kritische maar ook zeer koopkrachtige doelgroep die veel mogelijkheden biedt als u tenminste de tijd voor ze wilt nemen want even snel een handtekening zetten daar heeft deze groep in het verleden al te veel negatieve ervaringen mee opgedaan.

Als klantenzorg en klantentevredenheid bij u hoog op het aandachtslijstje staan kunt u een mooi graantje meepikken van deze aanstormende babyboomers.

Wilt u reageren mail dan naar bcweijers@amweko.nl